Вишните стават все по-популярни през последните няколко години. В сравнение със

...
Вишните стават все по-популярни през последните няколко години. В сравнение със
Коментари Харесай

7 Ползи за здравето от пиенето на сок от вишна

Вишните стават все по-популярни през последните няколко години.

В съпоставяне със сладките череши, които са склонни да се употребяват пресни, вишните постоянно се употребяват сушени, замразени или като сок.

Сокът от вишни се прави от плодовете на дървото Вишна ( Prunus cerasus) , произхождащо от югозападна Азия и Европа, и е обвързвано с редица забавни изгоди за здравето. ( )

Въпреки това, някои продавани в магазина марки сок от вишна могат да съдържат обилни количества добавени захари. Истинските изгоди идват от неподсладените сокове.

Ето 7 научно обосновани изгоди за здравето от тръпчивия сок от вишна.

1. Богат на хранителни субстанции

Тръпчивият вишнов сок е богат на разнообразни хранителни субстанции. В 100  грама се съдържа следното: ( ) (   )

  • Калории: 59 ккал
  • Въглехидрати: 13,7 гр
  • Белтъчини: 0,3 гр
  • Мазнини: 0,5 гр
  • Мед: 0,04 гр
  • Калий: 161 гр
  • Манган: 0,06 гр
  • Магнезий: 11 гр
  • Желязо: 0,42 гр

Освен това в съпоставяне със сортовете сладки череши, вишните съдържат 20 пъти  повече витамин А , а техните равнища на антиоксиданти са до пет пъти по-високи, съгласно някои по-стари изследвания. ( ) ( ) ( ) ( )

Един елементарен метод да различите вишните от сладките сортове е по цвета им. Сладките череши нормално са с по-тъмен цвят, до момента в който „ тръпчивите череши “ резервират яркочервения си цвят, откакто бъдат набрани.

Имайте поради, че някои типове сок от вишни съдържат обилни количества добавени захари , тъй че изберете неподсладени.

2. Може да ви помогне за по-добър сън

Тръпчивият сок от вишни може да бъде безвреден и ефикасен метод за лекуване на бодърствуване и увеличение на количеството добър сън, което получавате всяка вечер.

Това може да се дължи на обстоятелството, че вишните съдържат мелатонин , хормон, който контролира цикъла сън-събуждане и постоянно се употребява като добавка за лекуване на бодърствуване. ( )

Количеството мелатонин в тръпчивия сок от вишна обаче е доста по-малко от количеството, употребявано за бодърствуване. Следователно може да има и други съставни елементи, които са виновни за сънотворните резултати.

Вишните също съдържат малко количество триптофан , аминокиселина, която се трансформира в серотонин, който е невротрансмитер, който може да увеличи настроението ви и може също да помогне за контролиране на съня. Серотонинът също може вероятно да се преобразува в мелатонин. ( ) (   )

По-стари изследвания демонстрират, че прибавянето на  сок от вишни покачва равнищата на мелатонин и спомага за възстановяване на качеството и продължителността на съня. ( )

Плюс това, в едно изследване хората с бодърствуване пият или 480 мл стипчив сок от вишна, или същото количество плацебо сок всеки ден в продължение на 2 седмици. Сокът от вишни удължава времето за сън приблизително с 84 минути. ( )

3. Може да усили силата и да понижи мускулната болежка

Физически дейните хора може да се интересуват изключително от резултата на тръпчивия сок върху мускулната мощ и мъка.

Повечето изследвания оповестяват за удобни резултати.

В едно по-старо изследване бегачите на дълги дистанции са пили или 710 мл стипчив сок от вишни, или плацебо през 7-те дни, водещи до и в деня на надпреварата. ( )

Бегачите, на които е даден сок от вишни, изпитват три пъти по-малко болежка по време и след надпреварата спрямо тези, на които е обещано плацебо. 

В друго изследване от 2010 година, бегачите, на които са дадени 480 мл сок от вишни в дните преди и директно след маратона, са имали по-малко мускулни увреждания, мъка и инфектиране. Те също по този начин се възвърнаха по-бързо. ( )

Подобни резултати са следени след всекидневно прибавяне на 480 мг (mg) вишни на прахуляк. ( ) (   )

Освен това пиенето на киселия сок и добавките могат да усилят мускулната мощ .

На една група мъже са дадени добавки с вишни или плацебо в дните преди и директно след интензивна силова подготовка. 

Групата приела вишни загуби до 4% по-малко мускулна мощ вследствие на тренировката спрямо тези, получавали плацебо.

Добавките с вишни също могат да понижат разграждането на мускулите, да облекчат мускулната болежка и да ускорят възобновяване при хора извършващи силови тренировки. ( )

Въпреки че по-голямата част от изследванията оповестяват за удобни резултати, значимо е да се означи, че някои не откриха никакви изгоди. Следователно са нужни повече изследвания по тази тематика. ( ) (   )

4. Може да насърчи здравето на мозъка

Смята се, че дегенеративни мозъчни разстройства като Паркинсон и Алцхаймер са породени частично от оксидативен стрес.  ( )

Вишните и сока от тях съдържат огромни количества антиоксиданти и други потребни растителни съединения, които могат да имат предпазен резултат върху мозъчните кафези. ( )

В едно по-старо изследване, потреблението на 480 мл сок от вишни на ден усъвършенства антиоксидантната отбрана при здрави по-възрастни хора. ( )

В друго изследване по-възрастни хора с естествена когнитивна функционалност са консумирали или 2 чаши (480 мл) сок, или плацебо в продължение на 12 седмици. ( )

В края на изследването, тези, които са консумирали стипчив сок от вишна, са имали по-високи резултати от паметта и са се справили по-добре с образователните задания спрямо тези в плацебо групата. 

5. Може да понижи признаците на подагра

Някои изследвания преглеждат резултата на тръпчивия сок от вишни върху подагра , тип артрит, съпроводен от повтарящи се пристъпи на отичане и мощна болежка. ( )

Пиенето на сок от вишна наподобява понижава равнищата на пикочната киселина в кръвта – химикал, който може да провокира подагра, когато участва в прекомерно високи концентрации. ( )

В допълнение, няколко изследвания оповестяват, че постоянната консумация на пресни череши или стипчив сок може да бъде обвързвана с понижен риск във връзка с честотата и тежестта на пристъпите на подагра. ( ) (   )

Въпреки това, общият брой изследвания по тази тематика е стеснен и множеството са наблюдателни.

По този метод е мъчно да се дефинира дали сока от вишни е повода за понижените признаци или хората с по-малко признаци на подагра са по-склонни да употребяват различни лекувания.

6. Може да укрепи имунната система

Сокът от вишни е богат на доста витамини и минерали, и други потребни растителни съединения, за които е потвърдено, че укрепват .

По-специално, учените считат, че високото наличие на антиоксиданти във вишните може да помогне за попречване на инфекции.

Например, едно изследване изследва резултата на този сок върху признаците на горните дихателни пътища, които нормално изпитват маратонци след съревнование. ( )

Група хора, практикуващи тичане са пили сок от вишна в дните преди и директно след маратонско съревнование, до момента в който различен е приемал плацебо. 

50% от бегачите, получавали плацебо, са развили признаци на горните дихателни пътища след надпреварата, до момента в който нито един от тези в групата консумирали стипчив вишнев сок не е. 

7. Други евентуални изгоди

Вишневият сок може да предложи разнообразни други изгоди за здравето.

  • Може да понижи болката: тръпчивият сок може да помогне за понижаване на периферната невропатия, тип болежка, породена от увреждане на нервит ( )
  • Може да защищава от рак: Някои антиоксиданти, открити в тръпчивия сок от череши, могат да оказват помощ за изключване на гени, участващи в растежа на рака . Това обаче към момента не е тествано непосредствено върху хора и са нужни скорошни изследвания с по-високо качество. ( )
  • Може да понижи кръвното налягане: Проучванията демонстрират, че потреблението на сок от вишни може да докара до умерено намаляване на равнищата на кръвното налягане. ( ) (   )
  • Може да ви помогне да отслабнете: В изследване върху животни от 2009 година се следи понижаване на тежестта, и равнищата на холестерола в кръвта. Въпреки това са нужни изследвания върху хора. ( )

Инструкции за сигурност и доза

Ако се интересувате от изгодите от сока от вишни, може да желаете да следвате инструкциите за дозиране, сходни на тези, употребявани в изследванията нагоре.

По-конкретно, множеството от изследванията, които следят изгоди, дават на участниците две дози от 240 от сока дневно.

Смята се, че това е еквивалентно на консумация на към 75–120 вишни всеки ден. 

Що се отнася до вишните на прахуляк, изследванията, употребяващи добавки на прахуляк, нормално употребяват към 480 мг дневно.

Ползите се следят най-много след 7-10 дни банкет на добавки.

Освен това този сок е безвреден за множеството хора, макар че съдържа огромни количества сорбитол, тип захарен алкохол (многовалентни алкохоли) , който може да аргументи стомашни болки и диария при някои. ( )

Сокът от вишни също съдържа кверцетин , растително съединяване, което може да взаимодейства с избрани медикаменти, изключително разредители на кръвта. Хората, приемащи медикаменти, би трябвало да се съветват с доктор, преди да прибавят огромни количества сок от вишна към диетата си. ( ) ( )

Заключение

Сокът от вишни е богат на хранителни субстанции, може да предложи няколко впечатляващи изгоди за здравето и е просто допълнение към съвсем всяка диета.

Изглежда изключително ефикасен за понижаване на мускулната болежка и възстановяване на съня.

Следователно, физически дейните хора  и тези с бодърствуване би трябвало да обмислят да опитат този сок.

За най-вече изгоди изберете неподсладена версия или смесете две шепи вишни с малко вода, с цел да си извършите собствен личен сок.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР